1. mai – arbeidernes dag

1. mai på Yongstorget i Oslo Foto: dn.no

1. mai på Yongstorget i Oslo  Foto: dn.no

I dag er det 1. mai og for mange er det en fridag og arbeidernes kampdag, men er 1. mai noe mer?

Andre betydninger av 1. mai

1. mai ble kalt gauksmesse eller gaukdagen i norsk tradisjon. Enkelte primstaver har en fugl som merke, og det refererer nok til navnet. Andre har et dobbelt kors; på norrønt ble dagen kalt Tveggja postola messa um várit, og i kirkekalenderen var det minnedagen for apostlene Filip og Jakob d.y. En sjelden gang møter vi navnet Valborg-dagen – som i Danmark og Sverige – etter den hellige Walpurgis. På sørskandinavisk område og på kontinentet er natten til gauksmesse knyttet til tradisjon om hekseferd og heksesabbat, slik at Walpurgisnatten spiller samme rolle der som Jonsoknatten i Norge. 1. mai regnes også, til manges fortvilelse og andres glede, for den første dagen i russetiden.

Arbeidernes internasjonale kampdag

Som arbeidernes internasjonale kampdag er dagen ment for å vise arbeiderklassens styrke og føre frem viktige saker for arbeiderne i dag. Dagen ble valgt som kampdag allerede i 1889 etter forslag fra de fagorganiserte i USA. Dagen ble foreslått da det 1. mai i 1886 ble skutt og drept 4 arbeidere som demonstrerte under en generalstreik i Chicago der de jobbet for 8 timers arbeidsdager.

000601stor

Det første norske 1. mai merke med den kjente parolen 8 timer arbejde – 8 timer hvile – 8 timer søvn. Foto: arbark.no

1. mai ble første gang feiret som arbeidernes internasjonale kampdag i Norge i 1890. På Yongstorget i Oslo var det den gang samlet mer enn 3600 mennesker. Frem til 1919 var kravet om 8-timers arbeidsdag det eneste kravet som ble fremsatt på denne dagen. I 1947 ble dagen anerkjent som offentlig høytidsdag av Stortinget.

Internasjonalen

«Sosialistenes marsj» var i årene før 1914 den sang som framfor noen ble spilt og sunget 1. mai. I 1904 oversatte Olav Kringen «Internasjonalen» til norsk. Den kom etter hvert til å overta rollen som arbeiderbevegelsens viktigste kampsang

internatkringen

Kan du ikke internasjonalen – se dette klippet som vi fant på Youtube.

Del innlegget

Legg igjen kommentar