Oppbevaring og bruk av solfaktor

cosmeticdesign europecom

Riktig oppbevaring og bruk er viktig for å oppnå optimal beskyttelse Foto: cosmeticdesign-europe.com

Oppbevaring og bruk av solfaktor

Visste du at solkremen ikke bør brukes om du kjøpte den i fjor sommer, eller at den kan bli mindre effektiv dersom du oppbevarer den feil? Vi har tatt for oss litt om oppbevaring og bruk av solfaktor. Risikoen for hudkreft, rynker, pigmenter og solskadet hud er ikke umulig å redusere bare man tar noen enkle forholdsregler

I disse dager, hvor det er mye snakk om hvor viktig det er å bruke solfaktor hver dag for å beskytte seg mot UV strålenes farlige effekter, er det også viktig at du vet hvordan du skal oppbevare den så den gir full beskyttelse hele tiden.

Ulike typer solfaktor Akademikliniken anbefaler for å beskytte huden

Ulike typer solfaktor Akademikliniken anbefaler for å beskytte huden

En uåpnet solfaktor er det ikke så vanskelig å vurdere. Dersom den ikke er oppbevart veldig varmt og ikke er åpnet kan du gå ut fra datostemplingen dersom den har dette.  Mange kremer har nå også fått et lite merke som viser hvor lenge kremen holder etter at den er åpnet. Dette symbolet ser vanligvis slik ut:

krukke

I følge mattilsynet skal alle EU/EØS godkjente kremer har enten datostempling eller et krukkesymbol som viser hvor lenge kremen er aktiv etter at den er åpnet. Sett et lite tusjmerke med dato når du åpner kremen så er du på den sikre siden.  6 eller 12 måneder er det mest vanlige.

Som med alt annet biologiskt materiale bryte stoffer ned og oksiderer når det kommer luft til. Det er derfor viktig å skru igjen korken på solfaktoren med en gang den er brukt. Den bør også oppbevares i temperaturer under 25 grader.

Dersom kremen har skilt seg, er kornete eller lukter merkelig skal du kaste den.

Bruk nok solfaktor

Den største feilen mange gjør er at de bruker ALT FOR LITE solfaktor når de smører seg. Til et voksent menneske går det med en håndfull solkrem for å beskytte hele kroppen. Til ansikt og hals bør du benytte minst 1 teskje. Tar du for eksempel et tynt lag med solfaktor 50, vil du kanskje ende opp med en solfaktor på 3-5, noe som er alt for lite.  I andre tall kan du si følgende: Minst 40 ml solfaktor for voksne og 20 ml for barn – hver gang du smører deg.

Bruk en egen solfaktor for ansiktet eller mineralsminke som inneholder solfaktor. Gjerne begge deler.

Mengde solkrem for et voksent menneske Foto: dagbladet.no

Mengde solfaktor for et voksent menneske
Foto: dagbladet.no

Bruk solfaktor ofte nok

Smør deg minst 30 minutter før du skal i solen, først da har solkremen full effekt. Husk å smøre ømfintlige områder som øreflipper, nese, skuldre, panne, hodebunn (dersom du har lite hår), baksiden av knærne, vrist og også under badetøy dersom du skal på solferie. Det er fort gjort at badetøyet flytter litt på seg og dermed kan tynne forbrente striper på kroppen være et faktum.

Smør minimum hver 2-3. time mens du oppholder deg i solen og smør på nytt dersom du har badet, svettet eller tørket deg med håndkle. Bruker du en solfaktor som er vannfast skal det stå hvor lenge den holder. Flere kremer kan være vannfaste i opp til 90 minutter.

Om du ikke smører riktig er det fort gjort å bil brent rundt kanten på badetøyet Foto: klikk.no

Om du ikke smører riktig er det fort gjort å bil brent rundt kanten på badetøyet
Foto: klikk.no

Bruk annen beskyttelse i tillegg til solfaktor

Solhatt for hodet og solbriller for øynene er ingen dum investering på sydentur. En Lipgloss med solfaktor eller en solstift for leppene kan beskytte godt.

Søk skygge under en deilig parasoll midt på dagen når solen er på det sterkeste og husk at barn under 6 måneder ikke bør oppholde seg i sterkt solskinn.

Fikk skygge midt på dagen Foto: rasktravel.com

Fikk skygge midt på dagen
Foto: rasktravel.com

Del innlegget

Legg igjen kommentar