Ramadan – faste og refleksjon

Ramadan

Ramadan er den niende måneden i den Islamske kalender. Foto: arabianbusiness

Ramadan (arabisk: رمضان)

Ramadan er den niende måneden i den islamske kalenderen, som består av 12 måneder, og varer i ca 354 dager. Ordet er avledet fra et arabisk ord for intens varme, svidd bakke og lite mat og drikke.

Ramadan-IV

Fasten gir tid til å fordype seg i koranen, i håp om å bli en bedre muslim. Foto: The Guardian

Mange muslimer (unntatt barn, syke og eldre) avstår fra mat, drikke og enkelte andre aktiviteter på dagtid i Ramadan. Dette regnes som den helligste sesongen i det islamske året, og minnes den tiden da Koranen (Islamsk hellig bok) sies å ha blitt åpenbart for profeten Muhammad. Dette skjedde Laylat AlQadr, en av de siste 10 dagene i måneden.

Ramadan-lykter

Tradisjonelle ramadan-lykter kalt «fanous». Foto: Dagen.no

Fasten

Den fysiske fasten, er et uttrykk for en indre renselse, og dessuten en prøve på lydighet og utholdenhet. Man skal avstå fra handlinger som bryter fasten: å spise, drikke, ha seksuelt samvær, røyke eller havne i krangler.

Ramadan-III

Dadler er vanlig å spise når man bryter fasten. Foto: The Guardia

Etter solnedgang gjelder ikke fastebestemmelsene. Det anbefales å spise og drikke før daggry, og å bryte fasten, Iftar, ved solnedgang med dadler og vann før man spiser et kveldsmåltid.

Ramadan-VI

Muslimer ber under messen for å feire Eid-ul Fitr, som markerer slutten på Ramadan. Foto Putu Sayoga / Getty Images

Eid ul-Fitr

På den siste dagen feirer folk Eid ul-Fitr (Meethi Eid). Denne begynner ved solnedgang den siste dagen i Ramadan, og varer hele neste dag. Mange drar hjem til stedet de kommer fra for å feire høytiden sammen med familien. Dette skaper reisekaos over store deler av den muslimske verden før og etter Eid al-Fitr.

Ramadan-VII

Eid-ul Fitr. Foto: Newswala

 

 

Del innlegget

Legg igjen kommentar