Spørsmål og svar om anestesi/narkose

narkose

Spørsmål og svar om anestesi.

Er det forskjellige typer anestesi?
Det er tre hovedtyper av smertelindring:

1. Lokal anestesi:

En lokal bedøvelse injiseres i vevet i det bestemte området som skal opereres. Mindre kirurgiske prosedyrer kan således utføres med god smertelindring. Man kan også kombinere med mindre doser av beroligende midler (sedering), noe som betyr at du får beroligende, og noen ganger smertestillende, medikamenter direkte i en blodåre i armen.

2. Regional blokade:

Anestesilegen setter en blokade i forbindelse med nerver som forsyner et større område, for eksempel ben. Det finnes mange varianter av regional blokade, men de vanligste er spinal og epidural anestesi, vanligvis kjent som en epidural. Blokaden gir god smertelindring, og du kan være våken under operasjonen. Vanligvis får man et avslappende, beroligende medikament for å øke komforten.

narkose-I

3. Generell anestesi:

Betyr at du sover, og føler ingen smerte eller ubehag. Under narkose monitoreres (overvåkes og kontrolleres)man veldig tett. For å sikre tilstrekkelig ventilasjon, har man vanligvis en slange gjennom munnen til svelget eller lufterøret.
Det finnes en rekke ulike typer narkosemidler. Noen gis direkte i en blodåre i armen, andre er sedativer som innhaleres. Vi gir deg den mest moderne narkose som raskt går ut av kroppen, noe som gir liten risiko for kvalme, og du opplever at du raskt kommer deg etter narkosen. Når operasjonen er ferdig, avsluttes narkosen og man overføres til oppvåkningsenheten der man får tid å komme seg.

narkose-II

Les mer om hva som skjer før og under en operasjon.

Del innlegget

Legg igjen kommentar