Teknologiske rynker og mobilnakke?

5366325_2478666

Foto: ledernytt.no

 

Er du i faresonen for teknologiske rynker og mobilnakke?

Stadig flere får økt tendens til dobbelthake og linjer på hals og ved kjeve. Det som tidligere var sett på som naturlige aldringstegn eller som resultat av lett vektøkning oppstår nå hos mennesker helt ned i 18 års alder. Dermatologer i USA kaller det tech-neck!

Teknologiske rynker

Årsaken er enkel, men kanskje litt skremmende. Vi sitter altså å ser så mye ned på mobil, laptop og nettbrett at vi får økt tendens til rynker, svakere muskler og økte fettansamlinger. Aldersgruppen 18-39 år er mest utsatte.

Lurer du på hvordan du kan styrke musklene og forebygge rynker og dobbelthake – prøv øvelsen i videoen nedenfor.

Mobilnakke

I tillegg til rynker og svake muskler under haken er fysioterapeuter og leger bekymret for en annen uheldig effekt av all teknologien, nemlig «mobilnakke». Stadig flere kommer inn med plager og de blir bare yngre og yngre, noen helt ned i 9 års alder.  Problemene oppstår når man hele tiden ser ned på mobil og nettbrett. Hodet veier i gjennomsnitt 4,5 – 5,5 kg. Ved en vinkel på hodet på 60 grader, gir dette en belastning på nakkevirvlene på opp til 27 kg. Da må musklene jobbe mye hardere. Belastningen på nakke og skuldre øker og man får feilstillinger og nakkesmerter. Den viktigste grunnen er dog inaktivitet og ikke det at man ser mye ned. De som får muskelplager sitter ofte stille i lengre og flere perioder og det er dette som er den viktigste årsaken. Dersom man bryter av arbeid på mobil, nettbrett og lignende og gjør noe aktivt etter 30 minutter, vil belastningene være mindre.

Foto: dagbladet.no

Foto: dagbladet.no

Øvelser mot stiv nakke

Øvelse 1: Første øvelsen baserer seg på å få i gang bevegeligheten i leddene. Gjør øvelsen stående og se til at du har en god holdning når du begynner. Press hodet rett bakover slik at du får dobbelthake, og når bevegelsen stopper ruller du hodet bakover. Gjenta øvelsen med 10 repetisjoner i rolig tempo. Det er vanlig å føle at det strammer litt og man kan bli litt svimmel i bevegelsen, men det er helt ufarlig.

Øvelse 2: For å skape bedre bevegelighet i nedre del av nakken, spesielt i overgangen mellom nakken og brystryggen, må du skape en rotasjon slik at nakken går en vei, og skulderen en annen vei. Roter hodet til en side mens du strekker armen motsatt vei. Gjør det samme andre vei. Gjenta øvelsen 10 ganger til hver side.

Øvelse 3: Denne øvelsen baserer seg på å få i gang bevegeligheten i nakkemuskulaturen. Legg hodet over på skrå, legg én finger på hodet og press lett på hodet for å strekke ut musklene. Hold 10 sekunder. Her kan du gjerne stå i dusjen med varmt vann rennende over nakkepartiet ditt mens du gjør øvelsen. Hold forsiktig i 10 sekunder til hver side.

Hvordan skal man sitte når man bruker PC, mobil og nettbrett?

Det viktigste å tenke på er å få hodet opp samt rette opp ben og rygg. Disse små videoene viser veldig enkle triks for å spare kroppen både ved mobil og PC-bruk. .

Del innlegget

Legg igjen kommentar