Verdens tobakkfrie dag

I morgen er det verdens tobakkfrie dag. Tidligere het dagen verdens røykfrie dag, men i 2007 ble navnet endret slik at det også skulle omfatte både snus og røyk. Dagen er markert siden 31 mai 1988

foto: hegnar.no

foto: hegnar.no

Fakta om tobakk

  • 6 millioner mennesker dør årlig av tobakkrelaterte årsaker. 600.000 av disse er ikke-røykere som utsettes for passiv røyking.
  • Det finnes ingen andre konsumerprodukter som tar livet av like mange mennesker som tobakk.
  • Norge er en av 173 land som har signert WHOs rammekonvensjon om tobakk.
  • ​I Norge røyker 13 prosent av befolkningen. I tillegg røyker rundt 9 prosent av og til. Det utgjør til sammen rundt 1 million mennesker.
  • Andelen dagligrøykere er halvert i løpet av de siste ti årene.
  • Det er 9 prosent av den​ voksne befolkningen som i 2014 sier at de bruker snus daglig. Blant unge i alderen 16-24 år er det 18 prosent som sier at de snuser daglig. De 18 prosentene blant unge tilsvarer om lag 110 000 personer
  • Den daglige snusbruken i befolkningen har gått opp de siste årene, og det ser i hovedsak ut til å skyldes økningen blant unge.

(Kilde: WHO og statistisk sentralbyrå)

foto: fn.no

foto: fn.no

Hva gjør røyk med deg?

Huden din blir grå og gusten og størrelsen på porene øker. I tillegg mister huden sin elastisitet og spenst, noe som gjør at du får flere rynker. Det skal bare et par måneders røykeslutt til for å bedre situasjonen. For å fremskynde prosessen anbefaler vi medisinsk hudpleie. Det benytter vi også gjerne i forkant av kirurgi for å sikre minst mulig arr og best mulig resultat.

Sirkulasjonen din svekkes, det vil si at kroppens tilhelingsevne går ned. Dette er grunnen til at du ikke skal røyke før og etter ulike typer kirurgi. De som ikke røyker har bedre sårtilheling og har dermed også mindre mulighet for komplikasjoner.

Immunforsvaret svekkes og du blir mer mottakelig for ulike typer infeksjoner og virus. Er du ofte forkjølet kan det være lurt å stumpe røyken

I tillegg øker kreftrisikoen betraktelig når du røyker og mulighenene for å bli gravid minsker. Alt dette er grunn god nok til å gjøre verdens tobakkfrie dag til din første tobakkfrie dag

Vanskelig å stumpe røyken?

Det finnes ulike typer hjelp å få. Røykeplaster, selvhjelpsbøker, røyketelefoner og flere andre ting. Røykeslutt.org har masse nyttige tips i forhold til hva, hvordan og hvorfor.

 

 

Del innlegget

Legg igjen kommentar