Vitaminer og Mineraler

Vit-Min-IV

Kroppen din trenger vitaminer og mineraler.

I en perfekt verden ville jorden vår hatt rikelig med viktige ingredienser, og råvarene i dagligvarebutikken ville vært stappfull med alle de mineraler og vitaminer du trengte. Men slik er ikke virkeligheten idag. Jorden er utarmet, og selv når vi spiser masse fersk økologisk mat, mangler vi fremdeles visse næringsstoffer. Kosttilskudd, som navnet indikerer, legger til det som mangler. De fyller ut hullene, selv for de som gjør de mest riktige matvalgene.

Vit-Min-I

Foto: Leanitup

Visste du at multivitamin, som bør være en du tar 2 ganger om dagen og ikke èn (man klarer ikke å fylle alt det du trenger i èn), som kommer i kapselform er lettere for kroppen din å bryte ned enn i tablettform? Velg gjerne en uten sukker, lactose eller kunstige farger. Står det magnesium oxide (en billig og mindre næringsrik form for magnesium) på innholdsfortegnelsen, er det mest sannsynligvis ikke en høykvalitets vitamin.

Vitaminer alene er ikke nok.

Uansett hvor viktige vitaminene er, kan de ikke få gjort noe uten mineraler. De er som ernæringslærens «askepotter» siden vitaminer ikke kan fungere uten mineralenes hjelp.

De viktigste mineralene som er nødvendige for at kroppen skal fungere normal er, fosfor, jod, jern, kalsium, magnesium, selen og sink. Noen av disse har «anbefalte» dagsdoser.

Vitaminer er organiske stoffer som er nødvendig for å opprettholde liv. Det er altså hverken energipiller eller materstatning. Faktum er at kroppen ikke kan nyttiggjøre seg vitaminer uten i forbindelse med vanlige måltider.

Vit-Min-6

Kilder til jern, kalsium, folat og sink. Foto: Getty Images

Det beste er  å fordele dosene mellom frokost, lunsj og middag. Passer det ikke til hvert måltid, bør man ta halvparten til frokost og halvparten til middagen. Dersom du tar alle vitaminene på èn gang, bør det tas etter dagens største måltid. Siden mineraler er nødvendig for at vitaminene skal bli absorbert, pass på å ta vitaminene og mineralene samtidig.

Del innlegget

Legg igjen kommentar