Nese – for bred, lang, skjev; hva kan gjøres?

Nese.

Vi får endel spørsmål om hva som kan gjøres når nesen er for bred, for lang eller er skjev.

Vår plastikkirurg, Dr.Bjørn Tvedt, som også Øre Nese Hals spesialist, har en brennende interesse for dette feltet, og gir deg svar.

Bred nese/nesetipp.

Nese-bred-1

Kvinne 28 Foto: Ak.se

Her bør det gjøres en neseplastikk med tipplastikk.  Dersom ryggen også er bred, kan man smalne nesebeinet litt også. En tipplastikk betyr at man syr hvelvingene på tippvingebrusken spissere. I blant legger man også inn et lite tippgraft som er brusk høstet fra neseskilleveggen for å få bedre tippdefinisjon.

Inngrepet er ikke forbundet med smerter postoperativt, men man går med en nesegips i 1 uke, og nesen er unormalt hoven i 1,5 uke etter inngrepet, men vil være hoven lenger, men da ikke påfallende.  Rekonvalescenstiden er 1-2 uker med tanke på jobb. Neseslimhinnene trenger ca 3 uker før de kan belastes, f.eks med kondisjonsidrett.  All normal aktivitet er tillatt fra dag 1, men man bør ikke bøye seg ned med hodet de første 2 døgn. Sportsaktivitet bør utsettes i 3 uker.

Lang nese.

Nese-lang

Kvinne 45 år Foto: Ak.se

Nesen kan forkortes, enten ved å lage overgangen mot pannen dypere, eller ved å løfte tippen litt.  Man kan også lage en illusjon av kortere nese dersom vinkelen mellom nesen og leppen blir mindre spiss. Dersom haken er svært liten, kan den ved å forstørres gjøre nesen illusorisk mindre.  Dersom kirurgen har 3D faciliteter, vil pasienten få et godt inntrykk av hvilken konsekvens nesekirurgien vil ha på utseendet. Neseborene kan man opereres på i mindre grad.  Dersom det er store assymmetriser, kan de f. eks smalnes litt, og nesevingene kan iblant også gjøres mindre utspilte.

Tidligere operert nese.

Nese-1

En tidligere operert nese kan korrigeres, men det er alltid vanskeligere 2. gang enn første gang dersom hele nesen må gjøres på nytt. Det vil da være endel arr i nesen som komplisererer kirurgien.  Dersom en tidligere operert nese skal korrigeres  er det viktig at kirurgen har erfaring med neserekonstruksjon.

Les mer om neseplastikk her.

Del innlegget

Legg igjen kommentar