Behandling av acne

Mange sliter med kviser og lurer på hva som finnes av behandling av acne. Acne kan oppstå i alle aldre og er ikke bare et fenomen som slår til i puberteten. Akademikliniken har lang erfaring i behandling av acne og kan hjelpe de aller fleste

behandling av acne kan hjelpe både på som og store utbrudd  Foto: homeremediestip.com

behandling av acne kan hjelpe både på som og store utbrudd
Foto: homeremediestip.com

Hva er acne?

Acne er en hudsykdom som oppstår på grunn av flere ulike faktorer

Bakterier:  Propionebakterium Acne er en egen type bakterie som under riktige vilkår kan forårsake irritasjoner og betennelser i huden. Alle mennesker har denne bakterien i huden, men ikke alle plages like mye. Bakteriene er anaerobe og vokser best under tette forhold uten luft.

Talg og ojle i talgkjertlene skal egentlig smøre hårene vi har. Hos noen blir det en overproduktsjon av talg og ettersom vi har mindre hår nå enn ved tidligere primate stadier, vil både talg og olje medføre irritasjon i huden samt at det tetter til porene og gir gode vekstvilkår for acnebakteriene

Døde hudceller på huden tetter igjen porene og sørger for at olje og talg ikke slipper ut.

Hormoner, blant annet testosteron, påvirker en rekke av disse faktorene. Hormonpåvirkningen vil ofte føre til økt talgproduksjon i tenårene. Testosteron frigjøres også når man trener mye eller i perioder med mye stress og kan også medføre acneproblematikk i slike tilfeller. Andre ganger kan man ikke si med sikkerhet hvorfor det oppstår.

Det er mye synsing rundt matvarer, sukker, fett og krydder i forhold til acne, men det virker å være veldig individuelt. Noen får kviser av sjokolade, andre av potegull. Et sunt kosthold og rikelig med vann er alltid å foretrekke for den generelle hudhelsen.

Når døde hudceller tetter porene, samles det opp talg og olje og acnebakteriene for gode vekstvilkår. Det blir betennelse og man får en kvise.

Når døde hudceller tetter porene, samles det opp talg og olje og acnebakteriene for gode vekstvilkår. Det blir betennelse og man får en kvise.

Behandling av acne

Det finnes en rekke ulike behandlingsformer når det gjelder acne.

Det enkleste er å begynne tidlig med medisinsk hudpleie. En god rens og produkter som hjelper på talgproduksjonen bør alltid være det første man prøver. Merk at man alltid kan bli verre før man blir bedre.

Laserbehandling med N-Lite laser er et meget godt alternativ. Behandlingen er ikke smertefull og skader ikke huden på noen måte, den kan derfor benyttes i alle aldre. N-Lite laser vil påvirke acnebakteriene på flere plan. Både ved å frigjøre oksygen, noe som reduserer bakterienes overlevelsesvilkår, og ved å fremme kollagenproduksjon som tilheler såre og betente tilstander i huden. Lyset og varmen fra laseren virker også bakteriedrepende. Varmen vil også redusere talgproduksjonen ved å minske blodtilførselen til talgkjertlene. Våre sykepleiere har lang erfaring i behandling av acne med en kombinasjon av medisinsk hudpleie og N-Lite laser. En svært god behandling med minimalt av bivirkninger.

Ulike typer peelinger kan hjelpe både på talgproduksjonen og fjerner døde hudceller. Vi har Akademiklinikens egen peeling, samt kraftigere peelinger fra blant annet ZO Medical.

Medikamentell behandling finnes i form av blant annet tetracykliner, benzoylperoksid og salisylsyre. I de aller alvorligste tilfellene finnes det andre preparater. Vi anbefaler alltid at man bestiller time hos vår dermatolog dersom man er veldig kraftig rammet.

Før og etter behandling med N-Lite laser og medisinsk hudpleie

Før og etter behandling med N-Lite laser og medisinsk hudpleie

Acne og medisinsk hudpleie

Hva trenger du av medisinsk hudpleie dersom du er plaget av acne? Først og fremst er det viktig å forstå at acne er en medisinsk tilstand som bør behandles med medisinsk hudpleie. Produkter kjøpt på den lokale matvareforretningen, eller på apotek er ofte milde produkter som passer alle og ikke dermed riktig for deg.

En god rens er en av de viktigste faktorene. Rens både morgen og kveld. har du hatt på sminke bør du rense 2 ganger etter hverandre for å fjerne all sminke og overflødig olje i huden. En god skrubb  bør i tillegg brukes fra 2-7 ganger i uken for å fjerne døde hudceller. Et enkelt startkit med rens, skrubb og talgregulerende Te Pads kan være et flott sted å begynne.

 

ZO Getting Skin Ready Kit

ZO Getting Skin Ready Kit

Et preparat som demper talgproduksjon er også noe du bør satse på. Disse inneholder ofte stoffer som salisylsyre og glykolsyre. Salisylsyre demper talgproduksjon og virker antibakterielt, mens glykolsyre fjerner døde hudceller og hindrer tilstopping av talgkjertlene

For kraftigere acne må du kanskje ha mer behandlende produkter. Benzoylperoksid, Retinol eller Tretinoinsyre er kraftigere preparater som fungerer på acne. Husk at dette kun bør igangsettes etter avtale med helsepersonell som har utdannelse i forhold til medisinsk hudpleie.

Solfaktor er et must. Acnehud er utsatt for pigmenteringer og sprengte blodkar som følge av stadige irritasjoner i huden og bør smøres med minimum SPF 30 på daglig basis. Om du ønsker å dekke over utbrudd bør du være litt påpasselig med hva slags produkter du bruker da mange tetter porene. her kan du lese litt om hva som anbefales av sminke for problemhud.

Ulike typer solfaktor Akademikliniken anbefaler for å beskytte huden

Ulike typer solfaktor Akademikliniken anbefaler for å beskytte huden

Vi anbefaler alltid at du kontakter oss for en gratis konsultasjon hos en av våre sykepleiere i første omgang. Vi vil så i samråd med deg finne ut hva som passer best i forhold til din hud og dine ønsker. Er du veldig kraftig rammet anbefaler vi at du bestiller time hos vår dermatolog.

 

Del innlegget

Legg igjen kommentar