Konserveringsmiddel Methylisothiazolinone

MI-3

Typiske reaksjoner på stoffet, er kraftig eksem på hender og ansikt (kroppen), rødhet, blemmedannelse og kløe.

METHYLISOTHIAZOLINONE – MI/MIT

De siste årene har det vært et økt fokus på om konserveringsmiddelet parabener, som blir (ble) brukt i såpe og hår- og hudpleieprodukter, kan være hormonforstyrrende.

Etter oppmerksomheten rundt dette har mange av produsentene erstattet parabenene med et annet stoff, methylisothiazolinone (MI).

Nå er myndighetene bekymret: Det viser seg at det nye stoffet, MI, har negative helseeffekter. Det er ikke sikkert at MI som har erstattet parabener er bedre – kanskje tvert imot, mener Mattilsynet.

MI-

MI finnes i mange dagligvarer. Foto: Robert S.Eik

Sterkt allergifremkallende

MI er et konserveringsmiddel som nå finnes i en rekke produkter som brukes på huden: Sjampoer, håndsåper, dusjsåper, våtservietter og oppvaskmiddel. I enkelte tilfeller finnes stoffet også i deodoranter og vannbasert maling. Alle produktene finnes i norske butikker.

Haukeland sykehus får inn flere pasienter

Haukeland universitetssykehus er blant de norske sykehusene som er bekymret. De registrerer at stadig flere nordmenn får allergiske reaksjoner som følge av bruk produkter med MI. Etter testing blir pasientene diagnostisert med MI-allergi.

– Vi ser en økning i antall pasienter som får allergiske reaksjoner som følge av dette stoffet, sier overlege og hudspesialist ved Haukeland sykehus, Hilde Kristin Vindenes,

Hun forklarer at reaksjonene kan spre seg på hele kroppen.

– Vi ser reaksjonen hyppigst i form av eksem på hender og i ansiktet. Men også eksem på resten av kroppen dersom en bruker et produkt over større områder på huden.

MI-2

Ingredienser tidlig i innholdsfortegnelsen, er det mer av enn de som står sist. Foto: Berit B.Njarga

Les innholdsfortegnelsen

Som med de fleste ingredienser som har et problematisk potensiale, avhenger det av hvor mye som brukes. Som en generell regel, og spesielt hvis du har en sensitiv hud, ser du methylisothiaolinone i midten av en ingrediens liste for produkt som skal være på huden, bør det unngås.

METHYLISOTHIAZOLINONE

** Methylisothiazolinone (MI) er et konserveringsmiddel. Det er et kraftig, og kraftig allergifremkallende, biocid.

** MI har de to siste årene stadig oftere blitt brukt hud- og hårpleieprodukter, samt såpe og maling. Bruken av stoffet har blitt over fordoblet de siste årene.

** Ifølge Miljødirektoratet bør ikke MI brukes i produkter som skal påføres huden. Likevel er det mange produkter i norske butikkhyller som inneholder MI.

** Den siste tiden har EU og norske myndigheter registrert at det har eksplodert av antall forbrukere som får allergiske reaksjoner som følge av å ha brukt produkter med MI. De får senere konstatert MI-allergi. EU beskriver en dramatisk økning.

** Nå vurderer derfor EU å i enkelte produkter forby stoffet, eventuelt å faremerke det.

** Symptomer på allergi mot MI er rødhet, svie, stikkende fornemmelser, flassing eller skorpedannelse i huden. Verkende blemmer kan også forekomme.

Kilde: Haukeland Universitetssykehus, Mattilsynet, Wikipedia.

Les hele artikkelen her.

 

Del innlegget

Legg igjen kommentar