Bokdagen

 

keep-calm-its-world-book-day

World book day 2015

Foto: Keepcalm-o-matic.co.uk

Bokdagen – eller verdens bok og opphavsrettsdag, ble fastsatt av FN til å være 23. april. Bokdagen ble første gang vedtatt i 1995 og er basert på en gammel tradisjon fra Barcelona, hvor man hvert år på samme dag setter byen i bokens tegn. Dagen har symbolverdi da både Shakespeare, Cervantes og Carcilaso de la Vega døde 23. april i 1616. Bokdagen feires i mer enn 100 land verden over.

Målet med verdens bokdag er å markere bokens rolle i samfunnet, boken som uttrykksform, for språklig og kulturelt mangfold, for utdannelse og for kommunikasjon.

«å lese er for hjernen hva mosjon er for kroppen» Joseph Addison

Amazon.com – verdens største nettbokhandel har kommet med en del anbefalte bøker for våren om du er av de som liker å lese på engelsk. Nedenfor ser du en av deres anbefalinger

Bokdagen 2015

Bokdagen 2015

 Foto: Amazon.com

Lesebrett

Er du lei av å lese «gammeldagse» papirbøker er kanskje et lesebrett noe for deg. Det finnes flere typer. Det første som kom på markedet var Amazons egen Kindle. Dette lesebrettet finnes i flere størrelser , men  felles for alle er at du elektronisk kan laste ned en ny bok fra hele Amazons nettsted på under 1 minutt. Perfekt når du er ute og reiser og ikke vet hvor mye tid du får til å lese. De fleste lesebrett har nå fått innebygget lys og flere gir samme leseopplevelse som å lese på papir. Batterikapasiteten er stort sett også veldig bra – her snakker vi uker.  Teknologien har også utviklet seg slik at man ikke lengre er helt knyttet opp mot Amazon, men at man også kan laste ned norske bøker til det samme lesebrettet.

Online.no har laget en flott artikkel om ulike lesebrett og deres fordeler og ulemper.

IMG_7462

Lesebrett – på størrelse med et par solbriller.

Fortsatt mest glad i papirbøker? Eller usikker? Vi fant denne lille morsomme videoen på YouTube

På Akademikliniken har vi mange leseinteresserte og for ikke lenge siden hadde vi forfatter Olav Rokseth på besøk hos oss da han gjorde research til sin nye bok.

Broren

Foto: Gyldendal, Rolf M. Aagaard

Anbefalte bøker

Tanum og Ark bokhandel har begge Jo Nesbøs «blod på Snø» som nummer en på sine topp 10 lister. Akademikliniken kom i fjor med noen forslag til sommerbøker. Trenger du en anbefaling for i år har vi for eksempel; Kunsten å høre hjerteslag av Jan-Philipp Sendker og «Outlander» av Diana Gabaldon – den første i en bokserie som også TV-serien med samme navn er basert på.

foto: amazon.com

Foto: Amazon.com

«gjennom bøkene blir jeg tusen mennesker – men forblir allikevel meg selv» C. S. Lewis

Fordeler med å lese

Det finnes mye teori og forskning som viser at det å lese og bli lest for er viktig. Å lese høyt for barn gir leseglede, øker ordforrådet, stimulerer fantasien og har en rekke andre positive effekter på barna. Forskning.no har skrevet litt om hvorfor lesing er viktig for barn og hva det kan gi av positive utslag.

Lesing kan gi et lite avbrekk i en hektisk hverdag, hjelpe på kjedsomhet, være til inspirasjon, gi kunnskap og utvide horisonten. Så benytt anledningen og feir bokdagen. Hent frem en god bok, om det er en ny bok du har blitt anbefalt, eller den gamle slitte utgaven av Ringenes Herre med eselører, finn en rolig krok og en tekopp og ta en tur i bokstavenes verden.

foto: telegraph.co.uk

Bokdagen 2015

 

Foto: telegraph.co.uk

Har du en favorittbok? Feirer du bokdagen? Legg gjerne igjen en kommentar, eller kom med anbefalinger

Marianne – Akademikliniken

Del innlegget

Legg igjen kommentar