Botox – hva er det?

Botox – hva er det?  Dette spørsmålet får vi ofte på Akademikliniken. Her skal vi prøve å komme med en liten forklaring på hva det er, hvordan det virker og hva det kan benyttes til.

sagging-skin

Botox – hva er det?

Botox er egentlig  et av merkevarenavnene på  Botulinumtoxin. I og med at det er en av de vanligste typene, har navnet Botox for mange blitt synonymt med selve behandlingen isteden for Botulinumtoxin. Akademikliniken benytter merkenavnene Azzalure, Botox og Vistabel. Alle typene inneholder Botulinumtoxin type A.

Botox-myte-I

Azzalure – en type Botulinumtoxin

Botox – hva er det?

Botulinumtoxin type A er et protein og neurotoxin som produseres av bakterien Clostridium Botulinum. Bakterien finnes blant annet i jord og kan i sin naturlige form være årsaken til matforgiftning (botulisme) hos dyr og mennesker dersom den spises. Innen medisin benyttes Botulinumtoxin i en behandlet form som injiseres lokalt i muskler og kan ikke gi lignende reaksjoner.

Botox har vært benyttet i medisin i mange år og til mange ulike indikasjoner. Den første behandlingen for skjeling ble foretatt allerede i 1978 og den første registrerte behandling av muskulære rynker tidlig på 90tallet. I tillegg til skjeling, brukes Botox innen det medisinske feltet blant annet til behandling av muskelspasmer hos barn og voksne med MS og CP. I 2010 ble behandling mot migrene med Botulinumtoxin FDA godkjent og det har vært benyttet for å behandle overdreven svetting i armhuler, håndflater og føtter i en årrekke. De siste årene har det også vært forsket på bruk av Botulinum toxin mot depresjoner. Flere tannleger jobber nå med Botulinumtoxin for å behandle tanngnissing i stedenfor å benytte bittskinne. Innen medisin benyttes Botulinumtoxin i langt større doser enn hva som benyttes i det kosmetiske og selv på helt små barn.

Hvordan virker Botox?

Botulinumtoxin virker helt lokalt og hindrer overføring av nerveimpulser til de behandlede muskler i det området det er injisert. Muskelen lammes ikke, som mange tror, og man føler seg ikke nummen på noen måte. I løpet av en tidsperiode fra 2-6 måneder, vil nervecellene finne andre veier å overføre nerveimpulser til musklene på. Dette er også grunnen til at varigheten er litt forskjellig fra person til person. Noen danner nye «baner» til musklene raskt, mens noen bruker lengre tid. Alder, kjønn og andre faktorer spiller også en rolle. Ved gjentatte behandlinger vil varigheten ofte forlenges, både fordi muskelen svekkes noe ved langvarig bruk og fordi man «glemmer» vaner som gjør at man rynker på en muskel. Effekten kommer i løpet av 2-7 dager og full effekt har du etter ca. 10-14 dager. Man merker det først på at man ikke klarer å bruke muskelen. Effekten på huden og selve linjene i avslappet tilstand kommer gradvis.

Botox-kart

Hvor kan du sette Botox?

Botox er mest kjent for den kosmetiske bruken mot rynker. Det kan benyttes på de fleste muskulære rynker, men mest vanlig er pannerynker, sinterynker mellom øyenbrynene og smilerynker ved øynene. Mindre kjent er det at det også kan benyttes mot «sure munnviker», bunnylines (rynker på nesen), som øyenbrynsløft og mot appelsinhud på haken (oppstår når man ufrivillig trekker sammen musklene på haken slik at haken «rugler» seg).

Klinikksjef Janette Bergsager_1

Botox – hva er det?

Botulinumtoxin kan fint kombineres med andre typer behandlinger, men ikke alle kan gjøres samme dag. Skal du gjøre f.eks. laserbehandling mot pigmenter, sprengte blodkar eller arr, bør du la det gå noen dager mellom disse behandlingene og behandling med Botox i samme område. Skal du derimot gjøre en behandling med Restylane, kan du fint gjøre Botox samtidig så lenge det ikke er på nøyaktig samme sted. Vurderer du øyenlokkskirurgi eller annen ansiktskirurgi bør du la effekten av Botulinumtoxin gå ut før du gjør en operasjon.

For optimalt resultat av din behandling bør du alltid kombinere med bruk av medisinske hudpleieprodukter. Botumlinumtoxin virker på musklene, men gir du huden litt ekstra oppmerksomhet, blir resultatet alltid bedre.

Vil du vite mer? Kontakt en av våre avdelinger eller bestill time på nett. Akkurat nå har vi tilbud på behandlingen – et område kr 2250,-

Del innlegget

Legg igjen kommentar